Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde konuşuyor.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıknalar şöyle;

"Ülkemizin bilimsel araştırmalar bakımından öncüleri olan TÜBİTAK ve TÜBA'nın 2019 ödüllerini takdim edeceğimiz bilim insanlarını tebrik ediyorum. Türkiye bu tür başarılarla 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerleyecektir. Bu gayretler yeni nesillere emanet edeceğimiz 2053 ve 2071 vizyonlarına temel oluşturacaktır. "

Bugün burada bilim insanlarımıza tevdi edeceğimiz ödüller bu yöndeki gayretlerin takdiridir. Geçen yıl kaybettiğimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin adına oluşturduğumuz ödül vasıtasıyla bu değerli hocamızı bir kez daha yad etme olanağı bulduk. Bu sene 57 bilim insanımız ödüle layık görüldü. TÜBA Uluslararası Akademi Ödüllerini ABD ve Kanada'dan iki bilim insanı kazandı. Bu sene merhum Fuat Sezgin hocamız adına 5 ödül sahibini bulacak. Ödül alan tüm akademisyenlerimizin çok çarpıcı çalışmaları olduğunu görüyoruz. 

Yerli otomobilde 2022 nin sonunda seri üretime başlanacak.

Kendi standartlarını kabul ettiren ülke konuma gelme noktasında hızla ilerliyoruz.

“Bilgiyi ve teknolojiyi üretmeyen ülkelerin, geleceğin dünyasında işi çok zordur. Ürettiğimiz bilgiyle, hedeflerimize ulaşmanın yanında tüm insanlığın refahına da katkıda bulanacağız. Millî Teknoloji Hamlemizin amacı da bu süreci desteklemektir.

Yerli otomobil üretime projesi sadece otomobil ütetmekten çok daha ileri bir vizyona sahiptir.

Ülkemiz yerli otmobil projesine sahip çıkmı ve başta şahsım olmak üzere siparişler almaya başladık.

“Savunma sanayinde gösterdiğimiz başarı hikâyesini, sivil alanlara da aktarmak için kolları sıvadık. Artık yeni teknolojilerin sadece pazarı olmakla kalmayacağız. Bu teknolojileri üreten, tüm dünyaya yayan bir ülke hâline gelmekte kararlıyız.”

Ülkemizde atılan her adımın karşısında alenen duran bir kesim var

Bursa'daki fabrika Gebze'de TSK'ya ait arazide TOBB'a tahsis ettik. Fabrikamızı yapacağız ve uluslararası sulara açılmış olacağız. Limanı da orada yapabilme imkanımız var.

Bilim insanlarımıza 1,8 milyar lira destek verdik. Bu desteklerle üniversitelerin hareket alanı genişledi..

Bilim insanlarının teşvik edilmesini sağlayacak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Türkiye emin adımlarla 2023 hedeflerine yürüyecektir. Bilim insanlarımızın teşvik edilmesi ve gençler için rol model olmaları sağlanacaktır. Bu sene 57 bilim insanımız TÜBİTAK ve TÜBA tarafından ödüle layık görüldü. Bu yıl merhum Fuat Sezgin hocamızın adına 5 ödül sahibini bulacak. Çok çarpıcı çalışmalar dikkat çekiyor. TÜBİTAK 56 yıldır bilim ve teknolojinin izinde ülkemizin kalkınması için adımlar atılıyor. Dışa bağımlılık azalıyor. Bilim insanlarımıza 1,8 milyar lira destek verdik..

“Artık yeni teknolojilerin sadece pazarı olmakla kalmayacağız, bu teknolojileri üreten, tüm dünyaya yayan ve kendi koyduğu standartları kabul ettiren bir ülke haline gelmekte kararlıyız.”

Türkiye antartika'da gözlemci ülke olmaktan çıkarak söz sahibi ülkeler arasına girmeyi hedefliyor.

Türkiye'nin 2020 yılında AB'ye 80 milyon euro'luk katkı payı kendi bilim admalarımız için kullanılacaktır.

Önümüzdeki sene 81 ide 100 dene yap teknoloji atölyesi kuruyoruz

Kanal İstanbul'u ben İstanbullulara defaatle takdim ettim. Ne yazık ki hala anlamak istemeyenler var. Biz artık isteseler de istemeseler de Kanal İstanbul'u yapacağız. Dünyada 50'yi aşkın bu şekilde kanal var. Lüks olsun diye yapılmıyor. Kanal İstanbul'u yaparken inşallah 2 modern şehri de inşa edeceğiz. Ya Yap İşlet Devret ile ya da milli bütçeden yapacağız. Yid bizim için daha iyi olur. Ama olmazsa milli bütçeyle yapacağız her ikisi için de elimezde imkanlar var.

Editör: Haber Merkezi