Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü Covid-19'un öncesi sonrası ve aşı aşamalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Salgın sonrasında başka bir dünyaya uyanacağız. Daha iyi mi, kötü mü olacak? Bilmiyorum, ama farklı olacağı kesin. Hep birlikte yaşayıp, göreceğiz. Salgın sonrası dijital dünyanın önemi artacak, bireyselleşme ve bencilleşme oluşacak, daha içe kapanık ülkeler meydana gelecek ön tarım da vazgeçilmez olacak. Yeni bir çağın başlangıcı olabilir COVID-19. Ya evlatlarımız bizden şanslı olacak. Ya da biz onlara: “daha iyi günlerimiz olmuştu” diyeceğiz. dedi.

 İstisnasız herkes Koronaya yakalanacak

Bağışıklık İnsanların bağışıklık sistemlerinin güçlendirmesinin önemine değinen Özlü; İstisnasız herkes Koronaya yakalanacak. Aşısı bulunsa bile virüs sürekli mutasyona uğrayacağı için fayda sağlamayacak. Hatta belki birçoğumuz yakalandı ve fark etmeden atlattı bile. Virüse ne kadar geç yakalanırsanız o kadar iyi. Bağışıklığınızı güçlendirin. Virüs yeni olduğundan, ne zaman yavaşlayacağı veya tamamen biteceğini tahmin etmek şu an çok zor. Nisan ve Mayıs ayında sosyal mesafe kuralları koronavirüs sayısını etkileyecek ve yayılmasını yavaşlatacaktır.Bazı sağlık uzmanları, havanın ısınmasıyla (Mayıs-Haziran-Temmuz) virüs yayılmasının yavaşlayacağını düşünüyor. Çünkü virüs kabaracak ve havada dolaşmayacak. Ancak havaların soğumasıyla virüs dönebilir. O nedenle sağlık sistemi buna hazırlıklı olmalı.ifadelerini kullandı.

Virüs'e karşı aşı 12-18 ayda ancak hazır hale gelir

Bazı firmaların aşı çalışması yapması konusunda değinen Profesör Doktor Tevfik Özlü Ancak 12-18 ay arasında aşının hazır olacağını tahmin ediyorum. Çünkü aşının güvenliği ve etkisinin ispatlanması lazım. Birden fazla klinik deneme içerdiği için 12-18 aydan önce aşı zor. dedi.

Enfekte olanların yüzde 50’si asemptomatik 

Virüse yakalanan bazı vakaların hiç belirti göstermediğini ifade eden Özlü, Enfekte olanların yüzde 50’si asemptomatik. Yani herhangi bir belirti göstermiyor. Fakat bu kişiler hastalığı taşıyabiliyor. dedi. Virüsün bu kadar hızlı yayılmasının sebebi semptom göstermeyen taşıyıcılar olabilir. Bu nedenle tüm kapalı ve açık alanlarda herkesin yüz maskesi takması gerekiyor. Maske takarak hem kendinizi hem de karşınızdaki insanı korursunuz uyarısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi