Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"O gün aldığımız tedbirlerle 90 gün direndiğimizi ifade etmiştim. Olayın Çin'de ortaya çıktıktan sonra sorunun niteliğini ilk kavrayan ülkelerden biriyiz. Koronavirüs'ü bir pandemi senaryosunu öngörerek değerlendirdik. Çok geçmeden bu şekilde tanımlandı. İnsalık bu tablonun içindeyken Türkiye'nin kendini tümden yalıtması imkan dışıydı. 7 gün önce size ilk vakayı bildirmiştim. Koronavirüs hakkında araştırmalar bugün bize çok şey öğretmiş durumda. Solunum yoluyla bulaşıyor, temas virüse aradığı fırsatı sunuyor. Araştırmaların kesin olarak ortaya koyduğu gerçekse farklı yaş grupları üzerinde etkisi.

"Bilim Kurulu'nun verdiği bilgileri pek çok defa ifade ettim, ölüm oranı sanılanın çok daha altındadır. Hastalığın en ağır seyrettiği kişiler direnci düşük ve başka hastalığı olan kişilerdir. Direnci düşük ve kronik hastalığı olan yaşlılarımız çok dikkatli olmalıdır.

"Geç saatlerde bulunmam planlı bir toplantı değil. Özel bir durum nedeniyledir. Sizi ve bütün halkımızı gerçekten üzen bir haberi aynı üzüntüyü hiseederek bildireceğim. 

Koronavirüs nedeniyle bugün ilk defa bir hastamı kaybettim. Kendisi 89 yaşındaydı. Virüsü Çin temaslı bir çalışanından aldı. İlk kaybımız olan beyefendiye Allah'tan rahmet diliyorum, ailesinin üzüntüsü hepimizin üzüntüsüdür. Hepimiz bu ölümü metanetle karşılamalıyız. Salgına dönüşmesi dünyada olduğu gibi ülkemizde de ihtimal dahilinde olan bu hastalığa set çekmenin yolu tedbir almaktır.

"Bulgusu olnalardan test için numune alıyoruz. Temas ve bulgular nedeniyle izole edilen vakalar bulunmakta ve yakınları taranmakta. Önceden tanı konulan hastalarımızın temas çevresini incelemeden geçiriyoruz.

"Bugün yapılan testlerde pozitif sonuç 51 kişidir, toplam hasta sayımız 98 olmuştur."

Herkesi tedbirlere harfiyen uymaya davet ediyorum. Bugünler böyle sürmeyecektir, 1 buçuk 2 ay direnelim" dedi.

Editör: Haber Merkezi