İçişleri Bakanlığından, Kurban Bayramı tatilinde 33 ilde meydana gelen 45 olumlu trafik kazasında 50 can kaybının yasandığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramında vatandasların huzur ve guven icerisinde seyahat etmelerini saglamak, basta otobus kazaları ve kaza kara noktalarında yasanan can kayıplarını onlemek, karayolu trafik akısını saglamak amacıyla 9-15 Agustos'ta 7 gun sureyle yoğun tedbir alındığı belirtildi.

Bu kapsamda, bakan yardımcıları, Emniyet Genel Muduru Mustafa Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, emniyet genel mudur yardımcıları ve daire baskanlarının bayram suresince trafigin yogunlastığı merkezler basta olmak uzere sahaya indiği kaydedilen açıklamada, 116 bin 236 trafik personeli ile otobuslerde yolcu olarak denetim yapan 560 personelin görevlendirildiği kaydedildi. 56 polis basmufettisi/jandarma mufettisinin de söz konusu tedbirleri denetlemek üzere 24 saat esasına gore görev yaptığı belirtildi.

- Bayram tatilindeki can kayıplarında azalma

Açıklamada, çocukların aileleri uzerindeki yaptırım etkisini kullanarak "Bu Bayram Ben de Trafik Polisiyim, Hatalı Surucuye Kırmızı Duduk" ve "Hayatı Korumak Icin Kemerin Ses Getirsin" kampanyaları ile farkındalık yaratılmaya çalışıldığı hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

"10-14 Agustos 2019 tarihleri arasındaki 5 gunluk Kurban Bayramı tatilinde 33 ilde meydana gelen 45 olumlu trafik kazasında 50 can kaybı yasanmıstır. Son 10 yılda motorlu arac sayısındaki yüzde 61 artıs ve trafik yukune ragmen, aynı donemdeki bayram tatillerinde bir gune dusen can kaybı 15 duzeyinde iken bu bayramda alınan tedbirler sayesinde bu sayı yüzde 34 azalarak 10 duzeyine inmistir. 2018 yılına gore ise 39 kişi azalmıstır. Tespit ettigimiz ve tedbir aldıgımız 18 ildeki 20 kaza kara noktası ile sehirlerarası yolcu tasımacılıgı yapan otobuslerde olumlu trafik kazası meydana gelmemistir."

- Seyahat edeceklere uyarılar

Bayram tatilini izleyen 17-18 Agustos 2019 cumartesi ve pazar gunlerinde karayolu guzergahlarında asırı yogunluk olabileceginin ongoruldugu belirtilen açıklamada, vatandasların bayram sonu sevincinin huzne donusmemesi ve can kayıplarının yasanmaması icin bazı uyarılarda bulunuldu.

Vatandaşlardan, donus ve seyahat planlamalarını, nerede dinleneceklerini, nerede mola vereceklerini trafik yogunlugunun artacagı bu tarihleri dikkate alarak yapmaları, yorgun ve uykusuz arac kullanmamaları ve kısa aralıklarla mola (2 saatte 10 dakika) vermeleri istendi.

Seyir hızının azaldıgı veya durdugu kesimlerden hemen sonra kaybettikleri zamanı telafi etmek icin surat yapmamaları, asırı hızlı ve yorgun/dikkatsiz arac kullanmama, takip mesafesine uyma, yol kenarlarında ve tesis girislerinde yol uzerine park veya duraklama yapmama gibi kurallara titizlikle uymaları gerektiği hatırlatıldı.

Vatandaşlara, otobusler dahil araca bindikleri andan itibaren muhakkak emniyet kemerlerini takmaları uyarısı yapıldı.

Sürücülerin, "Kırmızı Duduk" ve "Emniyet Kemerin Ses Getirsin" kampanyası cercevesinde, asırı hız, emniyet kemeri, cep telefonu kullanmama ve yayaya yol verme konusunda cocuklarının ve "Bu Yolda Hep Birlikteyiz" bilinciyle, trafik guvenliginin saglanmasına yonelik tüm uyarıları dikkate almaları istendi.

Editör: Haber Merkezi