Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura kararlarını onayladı. TSK’nın komuta kademesinde bir değişiklik olmazken, 17 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay, general ve amiralliğe yükseltildi. 35 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 294 albayın görev süreleri ise iki yıl uzatıldı. YAŞ kararlarına göre, 30 general/amiral kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. 226 olan general/amiral sayısı 30 Ağustos itibarıyla 247 olacak. Öte yandan YAŞ kararları kapsamında, Orgeneral İsmail Metin Temel ile 2. Kolordu Komutanı Zekai Aksakallı da kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi.

YAŞ kararları kapsamında 3. Ordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay ile Ege Ordusu Komutanı Korgeneral Ali Sivri’nin görev süreleri bir sene uzatıldı.

Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci ile 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş’ın görev süreleri bir yıl uzatıldı. Orgeneral İsmail Metin Temel ile 2. Kolordu Komutanı Zekai Aksakallı kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Zekai Paşa, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinin seyrini değiştirmişti.

PEKİ KADROSUZLUK NEDENİYLE EMEKLİLİK NEDİR?


"Kadrosuzluktan emekliye sevk edildi" ifadesi her yıl YAŞ kararlarından sonra genellikle duyulan bir ifadedir. Dolayısıyla ifadenin daha çok TSK bünyesinde kullanılan bir terim olduğunu söylemek doğru olacaktır. 

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 49 uncu maddesinin (f) fıkrasında; "Bekleme süreleri sonunda terfi ettirilemeyen general ve amiraller emekliye sevk edilirler." Bu emekliye sevk ediliş yöntemine ise "kadrosuzluk" denir. 

Bu şekilde emekliye sevk edilen generallere, "kadrosuzluk tazminatı" ödenir. Tazminatını alan emekli generaller, normal emekli olanlardan daha fazla maddi kazanç sağlamış oluyor.

Editör: Haber Merkezi