Sadeliğinin yanında en büyük özelliği eğimli arazisinden ötürü yer altındaymış hissi vermesi. Kubbesinin olmayışı, Kademeli saf düzeni, dikdörtgen minaresi ve gün ışığı ile aydınlatılması diğer özellikleri. 2011’de Dünyada geleceğin projesi ödülü, 2013 yılında dini yapılar kategorisinde dünya birincilik ödülü olmak üzere bir çok ödül almış sancaklar camii.

Toplam kapalı hacmi 1300 m² (metre kare) olan sancaklar camii aynı anda 650 kişinin ibadet edebileceği şekilde inşaa edildi. En önemli tasarım özelliklerinden bir tanesi de içinde bulunduğu eğimli kırsal arazi ile kurulan ilişkidir. Caminin eğimle birlikte kaybolması ve dışarıdan bakıldığında minare dışında herhangi bir kısmının görünmemesi amaçlanmıştır.  Kademeli olarak arazinin eğimi ile birlikte aşağı inen caminin giriş rotasını da çizmektedir. 

Camiinin tarasımı Efendimiz Hz. Muhamed Mustafa aleyhi selatu vesselama ilk vahyin geldiği yer olan Hira Nur mağarasından esinlendiği söylenmektedir.

Kuranı kerim'de İsra Suresinin "Yeryüzünde bübürlenerek yürüme, yeri yaramazsın, boyca dağlara ulaşamazsın" ayeti caminin Mimarı Emre Arorat'ın tasarımda çıkış noktası olmuştur. 

Cami Mimar Emre Arorat tarafından tasarlanmış ve 2014 yılında yapımı tamamlanarak Büyükçekmece'de ibadete açılmıştır.

CAMİNİN ALDIĞI ÖDÜLLER

02 Şubat 2024 - Cuma Hutbesi:"Rabbimiz, Müminleri Yalnız Bırakmaz" 02 Şubat 2024 - Cuma Hutbesi:"Rabbimiz, Müminleri Yalnız Bırakmaz"
  • Camii 2011 yılında Barcelona'da Dünya mimarlik festivalinde geleceğin projesi ödülünü,
  • 2013'de Singapur 'da yapılan Dünya Mimarlık Festivalinde Dini yapılar kategorisinde 1. lik ödülünü,
  • 2014 Yılında Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödüllerinde Yapı Ödülünü,
  • 2015 Yılında ArchDaily Yılın dini yapısı ödülünü
  • 2015 Yılında Londra Tarasım Müzesi'nin düzenlediği Yılın Tasarımı Seçkisinde finalist olmuş, aynı yıl Mies Van Der Rohe Avrupa Ödüllerinde en iyi 40 yapı arasında gösterilmiştir.
  • 2016 yılında WAC (Dünya Mimarlık Birliği) tarafından Yılın en iyi dini yapısı ödülüne layık görülmüştür.
  • İngiltere Mimarlar Enstitüsü (RİBA) tarafından 2018 yılında RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü başvuruları arasında yer almış ve Mükemmellik Ödülü verilmiştir.

İŞTE GÖRSEL ZİYAFETİYLE SANCAKLAR CAMİİ.. YOLUNUZ DÜŞERSE ZİYARET EDİLMESİ GEREKEN YERLERDEN..

Editör: Haber Merkezi