Enerji kaynaklarının giderek tükendiği dünyamızda çevre konusunda üzerimize düşen sorumlulukları ne yazık ki yeterince yerine getiremiyoruz. Yaşanabilir bir çevreye sahip olabilmek için mevcut kaynaklarımızı en doğru şekilde kullanmayı öğrenmeliyiz.

Siz de aşağıdaki uygulaması basit önerileri dikkate alarak evinizde enerji tasarrufu sağlayabilir ve masraflarınızı azaltırken çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilirsiniz.


Buzdolabı ve Derin Dondurucu Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları
Kulağa tuhaf gelse de buzdolabı ve derin dondurucuyu doğru yere konumlandırmak, tükettikleri enerji oranını etkileyebilir. Bu nedenle buzdolabı ve derin dondurucuyu güneş almayan, arkası ve yanları hava alabilecek şekilde konumlandırmalısınız.

CHP İl Başkanı Doğan: "Adıyaman'ı Hep birlikte inşa edeceğiz" CHP İl Başkanı Doğan: "Adıyaman'ı Hep birlikte inşa edeceğiz"


Buzdolabınız ve derin dondurucunuz, ayarladığınız sıcaklık ayarını korumak için çalışır. Kapaklarını sıkça açmak, sıcak yiyecekler koymak ya da kapasitelerinden fazla yiyecek yerleştirmek ise bu cihazların, ayarladığınız dereceyi koruyabilmek için daha fazla çalışmasına neden olabilir. Böylece enerji tüketimi artabilir.


Buzdolabı sıcaklık ayarını ideal olandan daha düşük bir seviyeye ayarlamak hem besinlerin bozulmasına hem de elektrik tüketiminin artmasına neden olur. İdeal sıcaklık derecesi; soğutucu bölümü için +4°C, dondurucu bölümü için ise -18°C olarak kabul edilir.


Çamaşır ve Bulaşık Makinesi Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları
Çamaşır ve bulaşık makinelerini dolmadan çalıştırmak fazla elektrik ve su tüketmenize neden olur. Bu nedenle tam dolmadan makineleri çalıştırmamalısınız.
Çamaşır makinelerinin pek çoğunda “Eko Program” yer alır. Bu yıkama programları, elektrik ve su tüketimi konusunda daha çok tasarruf sağlar.


Fırın Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları
Bazı yiyecekleri pişirmek için fırını önceden açmak yani ön ısıtma yapmak gerekebilir. Bu işlemi yapacaksanız fırını gerekenden fazla çalıştırmamaya özen göstermelisiniz.
Fırının kapağını sık sık açmak, fırın içerisindeki sıcaklığın azalmasına ve yemeklerinizin daha geç pişmesine, dolayısıyla fırının daha uzun süre çalışmasına neden olabilir. 


Ocak Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları
Elektrikli ocak kullanıyorsanız tencerenize uygun büyüklükte bir göz tercih etmeye özen göstermelisiniz. İhtiyacınızdan büyük gözler fazla enerji tüketmenize neden olur.
Eğer gazlı ama elektrik yardımıyla ateşlenen bir ocağınız varsa pişirme işlemlerinin ardından fişi prizden çekmelisiniz.


Klima Kullanırken Az Elektrik Tüketmeniz İçin İpuçları
Klimayı ideal oda sıcaklığından daha düşük ya da daha yüksek derecelere ayarlamak fazla enerji tüketimine neden olabilir. İdeal oda sıcaklığı ise 21-22°C kabul ediliyor.
Klimanızın temizliğini ve bakımını düzenli olarak yaptırmamanız filtrelerin kirlenmesine neden olabilir. Bu durum ise hem evinizdeki hava kalitesinin düşüp sağlığınızı tehdit etmesi hem de odanızda istediğiniz sıcaklığa ulaşmak için klimanızı daha düşük/yüksek derecelerde çalıştırmanız ve daha fazla elektrik tüketmeniz anlamına gelebilir.

Mümkünse Güneş Enerjisinden Yararlanın
Çatılara yerleştirilebilen güneş enerji panelleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirebilir ve bu sayede evinizdeki elektrikli ürünlerin çalışması için ihtiyaç olan enerjiyi üretebilir. Kısacası güneş enerjisi, elektrik faturanızın tutarını büyük oranda düşürebilir.

Elektrik tüketiminin yanı sıra kış aylarında fatura giderlerinizi artıran doğal gaz tüketimine de dikkat ettiğinizi biliyoruz. Dilerseniz sizin için sıraladığımız doğal gaz tasarrufu önerilerini yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır? Sayfa Özeti


1. Enerji Tasarruflu Ampül Kullanın
2. Elektronik Eşyaları Sürekli Açık Bırakmayın
3. Cep Telefonunu Şarjda Bırakmayın
4. Bulaşık ve Çamaşır Makinesini Tam Doluyken Kullanın
5. Kıyafetlerinizi Toplu Ütüleyin
6. Klima Çalıştırırken Isı Yalıtımına Dikkat Edin
7. Buzdolabının Konumunu ve Derecesini Ayarlayın
8. Fırın Kapağını Sık Sık Açmayın
9. Elektrik Tarifesini Kontrol Edin.
10. Gereksiz Işıkları Kapatın
11. Gün Işığından Daha Fazla Faydalanın
12. Kullanılmayan Elektronik Cihazların Fişini Çekin
13. Kurutma Makinesine Havlu Atın
14. Bulaşıklarınızı Havayla Kurutun
15. Tavan Vantilatörü Kullanın
16. Küçük Öğünler için Mikrodalga Fırın Kullanın
17. Dimmer Priz ve Anahtar Kullanın
18. Programlanabilir Termostat Kullanın
19. Çamaşırları Soğuk Suda Yıkayın
20. Eski Elektronik Eşyaları Yenileyin
21. Taşınabilir Güneş Enerjisi Paneli Kullanın

Editör: Haber Merkezi