Bağcılar Belediyesi Gönül Bağı üyesi liseli Semra Tepeltepe, olası bir şiddetli deprem tehlikesinde vatandaşların kendilerini koruması için seferber oldu. Afet ve acil durumlara hazırlık eğitim sertifikası bulunan Tepeltepe, kapı kapı dolaşarak son olarak İzmir depreminde Ayda bebeğin de kurtulmasını sağlayan yaşam üçgenini anlatıyor.

Depremde yaşam üçgeni oluşturmak hayati kuralların başında geliyor. Bunun en son örneği İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde görüldü. Rıza Bey Apartmanı enkazdan 91 saat sonra kurtulan Ayda bebek, yaşam üçgeni sayesinde hayatta kaldı. Bu durum Bağcılar Belediyesi Gönül Bağı Platformu üyesi Semra Tepeltepe'nin kafasında bir fikir oluşturdu.

Anlatmaya annesinden başladı

AFAD ve Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün birlikte hazırladığı "Afet ve acil durumlara hazırlık" eğitim programını tamamlayan lise öğrencisi Tepeltepe, yaşam üçgenini ulaşabildiği herkese anlatmaya karar verdi. Evdeki annesinden başlayan Semra, sonra da oturduğu apartmandaki komşularını bilgilendirdi. Bununla da yetinmeyen Semra, oturduğu İnönü Mahallesi'nde kapı kapı dolaşıp yaşam üçgenini uygulamalı olarak anlattı.

Hayatta kalma şansını artırıyor

Sokakta gördüğü küçük, büyük ve yaşlı herkesi çevirip "Yaşam üçgenini biliyor musunuz?" diye sordu. Bilmeyenlere detaylıca anlatırken bilenleri de başkalarına yaymaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Hayat üçgeni olarak da bilinen sistemin depremde olası enkaz durumlarında hayatta kalma şansını artırdığını söyleyen Tepeltepe, "Evimizde yaşam için hayatta kalabileceğim kadar olan boşluklara yaşam üçgeni diyoruz. Salonumuzda koltuğun ya da mutfakta buzdolabının yanına çömelerek bu üçgeni oluşturabiliriz. Böylece tepemize duvar veya çatı düştüğünde gerekli korumayı sağlamış oluyoruz. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklemeliyiz. Depreme maruz kalan birçok kişi yaşam üçgeni sayesinde enkazdan sağ çıkarıldı" dedi.

Tepeltepe, AFAD ve Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen "Her sokakta 2 Gönülbağı Genç AFAD Gönüllü Projesi" kapsamında başarı sertifikası almıştı.

YAŞAM ÜÇGENİ NEDİR, NE DEMEK?
Hayatta kalmak için yeterli büyüklükteki bu boşluklara "hayat üçgeni" de denir. Hayat üçgeni, deprem anında uygulanabildiği durumda enkaz altından sağ çıkmamızı sağlayacak en önemli deprem önlemlerinden biri. Evlerimizin içinde hayatta kalacağımız kadar büyüklükteki boşluklara hayat üçgeni denir.

Bireylerin deprem sırasında sağduyulu davranarak çevrelerini doğru değerlendirmeleri önemlidir. Bunun için, en fazla korunma imkânı tanıyan, tercihen yaşam üçgeni oluşturabilecek bir yerde hedef küçültüp yere yaklaşarak başı korumak, diğer adıyla Çök Kapan Tutun hareketini yapmak, yaralanma ve ölümlerden büyük ölçüde koruyacaktır.

YAŞAM ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR?
Deprem anında bina içindeyseniz; kesinlikle panik yapılmamalıdır. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.

Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.

  • Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK
  • Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN
  • Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
Editör: Haber Merkezi