İttifak imkânıyla beraber yüzde 50 artı 1’in çok kıymetli bir dönemde siyaset sahnesine çıkan en küçük partinin alacağı yüzde 1 bile Cumhurbaşkanının yani iktidarın belirlenmesine, meclis aritmetiğine ciddi bir biçimde etki edebilir. Bu yeni sistem karşısında, özellikle İstanbul ve Ankara Belediyeleri’nin kaybından sonra alınacak tedbirler, yapılacak değişiklikler, AK Parti’nin siyasi kaderini tayin edecek. Özellikle belediyelerde yaşanan kayıplar yüzünden başta kabinede olmak üzere parti üst yönetiminde ve teşkilatlarda ciddi değişimler gündemde. Beklenen performansı gösteremeyen 5-6 bakanlıkta “umut ve heyecan yaratacak” değişimler bekleniyor. Ne kadar şerh konsa da yeni siyaset modelinden bahsedilse de Türkiye’de siyaset halk nazarında halen de eski sisteme ve bölgesel dengelere göre analiz ediliyor. Çok doğru bir tercih ve işin ehli olan; tertemiz, yıpranmamış, kirlenmemiş bir geçmişe sahip olup adalette başarılı işlere imza atan Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit GÜL dışında Doğu ve Güneydoğu’da neredeyse hiç bakanlık yok.

                                                           ****

Misal, iki milyonu geçen nüfusuyla yerel seçimlerde büyükşehri ve 13 ilçe belediyesinden 12’sini kazanan bir Şanlıurfa, muhakkak ki bu başarı karşısında onore edilmeyi haklı olarak bekler. Bu başarıda çok yüksek bir payı olan; Milletvekili maaşının tamamını yıllardır ihtiyaç sahiplerine dağıtan; Meclis AB Uyum Komisyonu başkanı olması sebebiyle şahsa tahsisli kırmızı plakalı resmi aracını bir kez dahi seçim bölgesine götürmeyen; Yurt dışı gezilerinde “harcırah istemiyorum” diye bizzat dilekçe veren; “Seçim bölgesindeki diğer köyler bitmeden ben kendi köyümün yolunu beton asfalt yaptırmam” diyen; Hiçbir yakın akrabasını kamuya torpille yerleştirmeyen; Anadili gibi Fransızca konuşmakla beraber İngilizce, Arapça, Farsça ve Kürtçe olmak üzere 5 dil bilen ve altıncısını da öğrenme gayretinde olan; Kendisinin ve ailesinin ihtiyacı olan bir kutu hapı dahi devlete fatura ettirmeyip, kendi cebinden karşılayan; Mütevaziliği ve babacan tavırlarıyla salt Urfa’nın değil bölge halkının gönlünde iyi bir yer tutan, yüksek bir oy potansiyeli de olan AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili sayın M. Kasım GÜLPINAR cevherini Ak Parti, çok iyi değerlendirmelidir.

  ****

Yurdumun güzel insanları siyasetçi ve bürokratlardan emin olun çok şey istemiyor. Bir çayını içseniz, hal ve hatırını havaya değil gözlerinin içine bakarak, sadece güler yüzle dahi sorsanız, azıcık tevazu gösterseniz emin olun çok gönül kazanırsınız. Bu konuda nüfusu neredeyse 500 bine dayanan Diyarbakır Merkez Bağlar Belediyesinin Ak Partili başkanı Hüseyin BEYOĞLU, örnek bir gönül belediyeciliği ortaya koyuyor. Parti ayrımı yapmadan tüm gönülleri kazanmaya çalışıyor. Başkan BEYOĞLU ve eşi Dürdane BEYOĞLU neredeyse her akşam bir fakirhanede, mazlum ve mağdurun yanında. Sözde değil özde gönül belediyeciliğini kıt imkânlarla da olsa ortaya koyuyor. Başkan Beyoğlu, yıllardır ihmal edilmiş ve geri kalmış Bağları model kent haline getirmek istiyor. İstenirse hizmetin yapılabileceğini, geri kalmışlığın, ilçenin kaderinin değişebileceğini Bağlar’da göstermek istiyor. Bağlar uzun yıllar sonra Ak belediyecilikle tanışıyor. Fırsat bu fırsat. Bağlar’da emin olun tüm kurumların ve bakanlıkların desteğiyle güzel hizmetler ortaya çıkacaktır.

                                                           ****

Başkan Erdoğan, İstanbul seçimlerinin ardından kapsamlı ilk değerlendirmesini geçtiğimiz yıl AK Parti grubunda yapmıştı. Orada iki noktaya dikkatleri çekmişti. Birincisi “milletimizin verdiği mesajları görmezden gelerek kulağımızın üzerine yatma lüksüne sahip değiliz” demişti. İkincisi “gerek 31 Mart’ta gerek 23 Haziran’da milletimize kendimizi niçin anlatamadığımızın muhasebesini yapacağız” diye devam etmişti. Başkan Erdoğan, milletin sandıkta verdiği mesajın ve ikazın alındığını söylemişti. AK Parti’de muhakkak ki bir iç hesap ve muhasebe zamanıdır. Ama bir husus var ki, geçmişte de özellikle 2018 seçimlerinde listelerde yapılan hatalar yüzünden gelen tepkiler ve ortaya çıkan kayıplar yüzünden “mesaj alındı” denilip beklenen değişimin gerçekleşmediği durumlar oldu. Başkan Erdoğan, siyasi tecrübesi ve karizmasıyla çok güçlü bir lider. Elbette ki yapılacak değişiklikleri birileri istediği için veya dayattığı için değil, kendisi inandığı ve seçmen istediği için yapacaktır.

Av.Ercan Ezgin