Üniversitelerde başlayan kütüphane kullanım artışı artık Türkiye'nin her yerine yansıdı. Herkes kütüphane kullanımına dikkat çekiyor ama kütüphanelerde kaynak sıkıntısı yaşanıyor. Yaşanan sıkıntıların bu kadar çok artmasının sebebi ise alınan vergilerden kaynaklanıyor. Üniversitelerde bulunan kütüphanelere giren kitaplardan bile artık %18 vergi alınıyor. Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal bu duruma tepki göstererek kitaplardan ve e-yayınlardan alınan %18'lik vergiden dolayı en çok üniversite kütüphanelerin etkilendiğini söyledi.

ÜNİVERSİTE KİTAPLARI ELEKTRONİK KAYITLARDAN OLUŞUYOR


Artık kamu ve kuruluşlarının işlemleri bile internete taşındı. E-devlet ile rahatlayan Türkiye'de üniversite öğrencileri yıllar öncesinden elektronik ortama alışmıştı. Ders kaynakları ve birçok kitap için kütüphaneden kitap almak yerine elektronik ortamdan istediği her şeyi direkt olarak edinen üniversite öğrencileri artık kaynak bulmakta zorluk çekebilir. Üniversite kütüphanesine giren her türlü e-yayın için %18'lik vergi oranı, kurumların kaynak alışverişini etkileyebilir.

BÜTÇELER DÜŞÜRÜLDÜ VE VERGİ ALINIYOR


Ekonomik kriz sebebiyle üniversitelerin bütçeleri düşürüldü. Düşürülen üniversite bütçelerine rağmen kütüphanelere giren e-yayınlardan alınan verginin artması elbette hepimizi üzdü. Bütçelerin azalması sebebiyle büyük üniversiteler ve hatta özel üniversiteler ile e-yayın aboneliklerini iptal ediyorlar. Dolayısıyla öğrenciler aradıkları birçok kaynağı bulmakta zorluk çekiyorlar. Eğitim ve öğretimde olumsuz etki yaratacak e-yayın vergisinin kaldırılması üniversite öğrencilerinin yararına olacaktır.
Editör: Haber Merkezi