Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, Kırım Tatar Sürgününün 76. yıl dönümü vesilesiyle Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov da dahil olmak üzere Kırım Tatar halkının temsilcileriyle ile bir araya geldi. 

Görüşme sırasında, Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Ramazan ve Kurban Bayramının Ukrayna’da resmi bayram statüsüne getirileceğini ve Kıyiv’de yeni bir cami inşa edileceğini duyurdu.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinin Basın Servisinden yapılan açıklamada, “Volodımır Zelenskiy, yakın günlerde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramına devlet dini bayramı statüsü verecek bir kararnameyi imzalayacağını açıkladı. Bununla birlikte, Kıyiv’de yeni büyük bir cami kurulması planlanıyor. Cumhurbaşkanı, bu caminin projesini Kırım Tatarlarından beklediğini ve bu projeyi desteklemeye hazır olduğunu duyurdu” denildi.

Ayrıca, görüşme sırasında, Volodımır Zelenskiy, Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü nedeniyle Kırım Tatar halkına başsağlığı diledi.

"KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ KORKUNÇ BİR TRAJEDİ"

1944 yılında yaşanan Kırım Tatar sürgünüyle ilgili mesaj veren Zelenski, "Sürgünün, Kırım Tatar halkının yaşadığı en korkunç trajedilerden biri olduğunu biliyoruz. Yüz binlerce Kırım Tatar ailesi kendi vatanlarından sürgün edildi. Hayatını kaybedenleri ebediyen hatırlayacağız" ifadelerinde bulundu.

KIRIM TATARLARI İÇİN 500 KONUT İNŞA EDİLECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçtiğimiz 3 Şubat'ta Kiev'de yaptığı görüşmede, Kırım'dan göç etmek zorunda kalan aileler için Ukrayna'nın Herson kentinde 500 konut inşa edilmesine ilişkin mutabakat sağlandığını hatırlatan Zelenski, arazi tahsisi ve konutların inşası konusundaki çalışmaların sorunsuz şekilde devam ettiğini vurguladı. Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi'nin verilerine göre, Ukrayna'da yaklaşık 2 milyon Müslüman yaşıyor.

Editör: Haber Merkezi