Sudan’da istihbarat birimleri ile asker arasında yoğun çatışma çıktı. Stratejist Abdullah Çiftçi, bölgede yaşanan son gelişmelere ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Sudan'da şu anda darbe girişimi var. Tasfiye edilmek istenen Sudan istihbaratı (Cihaz el-Amin el-Vatani Val Muhaberat) mensupları silahli çatışmada.' dedi.

Yeni Akit'in haberine göre; Sudan'da istihbarat birimleri ile asker arasında çatışma çıktı. Sudanlı kaynakların aktardıklarına göre maaşını az bulan istihbarat görevlileri havaya ateş açtı.

Olayları yatıştırmak isteyen asker ile istihbarat görevlileri Sudan'ın başkenti Hartum'da karşı karşıya geldi. Sudan'ın başkenti Hartum'da asker ile istihbarat görevlileri arasında çatışma çıktı. Sudan medyasının iddiasına göre maaşını az bulan istihbarat görevlileri Hartum'da havaya ateş açtı. Olayları yatıştırmak için bölgeye gelen Sudanlı askeri kuvvetlerle istihbarat servisi görevlileri birbirlerine ateş açtı.

Sudan Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Tuğgeneral Amer Mohamed Al-Hassan, yaptığı açıklamada, Genel İstihbarat Teşkilatı güçlerinin maaşlarının düşük olmasına sebep göstererek ayaklanmalarına utanç verici bir davranış olarak yorumladı. Sudanlı üst düzey yetkili "düzenli ordu olayı kontrol altına alacaktır, halk çatışma bölgelerine yaklaşmasın" açıklamasını yaptı.

Olaylarda hayatını kaybeden olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

"SUDAN'DA ŞU ANDA DARBE GİRİŞİMİ VAR"

Stratejist Abdullah Çiftçi, bölgede yaşanan son gelişmelere ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sudan'da şu anda darbe girişimi var. Tasfiye edilmek istenen Sudan istihbaratı (Cihaz el-Amin el-Vatani Val Muhaberat) mensupları silahli çatışmada." dedi.

BAZI İSYANCILAR TESLİM OLDU

Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Faysal Muhammed Salih de bugün başkentte Genel istihbarat Teşkilatına bağlı Operasyonlar Birimi’nde görevli bazı kuvvetlerin başkentteki farklı noktalarda barikatlarla yolları kapatıp havaya ateş açmak suretiyle isyanına tanıklık ettiklerini belirtti.

Salih, operasyonlar biriminin lağvedilmesinin ardından emekliliğe sevk edilen bazı mensuplarının alacaklarını az bulması nedeniyle başkentin Kafuri, Riyad, Soba, Uluslararası Hartum Havalimanının doğusundaki cadde ile Kuzey Kurdufan eyaletinin Ubeyd kentinde protesto olaylarının yaşandığını aktardı.

Herkesi olaylardan uzak durmaya çağıran Salih, asayişi sağlamanın ordunun görevi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Ordunun müdahalesiyle sokaklarda durum kontrol altına alındı. Düzenli kuvvetlerimiz asayişi sağlamaya muktedirdir. Güvenlik güçlerimizin isyancı istihbarat görevlilerinin silahlarını bırakıp teslim olmaları için ikna çabaları sürüyor. Olaylarda güvenlik güçleri ya da vatandaşlardan ölen ya da yaralanan olmadı."

Sudan Enformasyon Bakanı Faysal Muhammed Salih, Sky News Arabia'ya yaptığı açıklamada ise "Şu anda olanlar bir darbe olarak tarif edilemez." şeklinde konuştu

Editör: Haber Merkezi