Daha öncede sizlerle paylaştığımız gibi 2019 yılına girdiğimiz gibi marketlerde poşetlerden 25 kuruş ücret alınacağını söylemiştik. Ev hanımları için artık marketlerden ücretsiz olarak fazladan poşet alma derdi böylece bitmişti. Poşetlerin ücretli olması sebebiyle neredeyse tüm vatandaş yanında poşet götürmeye başladı. Poşetlerden alınan ücretin bir kısmı vergi olarak devlete ödenecek. Poşetlerden vergi alınması bazıları için yerinde bir karar olarak görülüyor olsa da uygulanmaya başladığı günden itibaren bazıları tarafından sinirlendiren bir adım oldu.

POŞETLERİN ÜSTÜNE BARKOD BASILDI


Devletin ve aynı zamanda marketlerin kontrolü için poşetlerde artık barkod olacak. Bu barkod ile birlikte kaç tane plastik poşet satıldığı hemen öğrenilecek. Bazı büyük marketlerde barkodlu dönem resmen başladı fakat bazı marketlerde eski poşetler elden çıkarılmaya çalışıyor ve barkodlar ayrı olarak okutuluyor. İstanbul'da yaşayanların ellerinde poşet yada sepet ile alışverişe gittiği görülmeye başlandı.

KANUN DİĞER ÜLKELERDE İŞE YARIYOR


Sadece Türkiye'de değil neredeyse Avrupa'nın her yerinde çok ciddi bir plastik poşet düşüşü oldu. Plastik poşet üreticileri isyan etse de sağlık bakımından plastik poşet kullanımının düşürülmesi gerekiyor. Evimizde kullandığımız plastik çöp poşetlerinin bile sağlığa zararlı olduğu söyleniyor. Yunanistan'da başlayan plastik poşet uygulamasında %85'lik başarı yakalandı. İnsanların neredeyse sadece dörtte biri plastik poşet kullanıyor. Türkiye'de işe yarayıp yaramayacağı bilinmeyen plastik poşetlerden 25 kuruş alınması olayının detaylarını haftanın bitişinde öğreneceğiz.
Editör: Haber Merkezi