Yasa tasarısı sabah saatlerinde Hindistan Parlamentosu'na verildi. Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah tarafından duyurulan teklif muhalif milletvekillerinin protestolarıyla karşılandı.

Parlamentoda protestoların şiddetlenmesi sonrasında Amit Şah, "Bu ilk değil, 1952 ve 1962'de de benzer bir süreç yaşandı ve parlamento 370. Maddeyi değiştirdi. Bu yüzden protesto etmek yerine lütfen konuşmama izin verin, tüm şüpheleriniz ve yanlış anlamalarınız giderilecek, tüm sorularınıza cevap vermeye hazırım" dedi.

Keşmir'de sokağa çıkma yasağı ilan eden Hindistan, bölgedeki turistlere ve Hindu hacılara bölgeyi terketme, halka ise erzak depolama çağrısında bulundu. Keşmir'in iki eski başbakanı olan Omar Abdullah ve Mehbooba Mufti ise gözaltına alındı. Hindistan geçtiğimiz haftalarda bölgeye 35 bin askerini göndermişti. 

Pakistan, Keşmir bölgesine Hindistan tarafından herhangi bir müdahalenin 'savaş sebebi' olarak sayılacağını açıklamıştı.

Keşmir sorunu
İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesi üzerine de taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda.

Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Editör: Haber Merkezi