Fransa'nın Albertville şehrinde 4 çocuğun evine polis tarafından sabah çok erken saatlerde baskın düzenlendi. Operasyon, Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürler ve öldürülen öğretmen Samuel Paty ile ilgili bir tartışmanın ardından gerçekleştirildi.

Operasyonda aralarında 3 Türk çocuğun da bulunduğu aynı sınıfa giden 10 yasındaki 4 çocuk, 11 saat boyunca gözaltında tutuldu.

“KAPIYI KIRAR GİBİ ÇALIP ‘KIZNIZI GÖTÜRECEĞİZ’ DEDİLER”

Gözaltına alınan Türk çocuklardan birinin babası, orantısız güç kullanılan operasyonla ilgili, “Polis neredeyse kapıyı kıracak şekilde kapıyı çaldı. Eve uzun namlulu silahlarla 10 maskeli polis girdi. 10 yasındaki kızımı uyandırıp ‘kızınızı götüreceğiz' dediler” ifadelerini kullandı.

Evlerinin fotoğrafını çektiklerini anlatan baba, “Dinimizle ilgili çok fazla soru sordular, namaz kılıp kılmadığımızı sordular. Macron ve Erdoğan ilişkisi hakkında görüşlerimizi sordular” dedi.

Operasyondan bir gün önce, çocukların okulda Hz Muhammed karikatürleri çizen Charlie Hebdo ve öldürülen Samuel Paty hakkında ders gördükleri öğrenildi.

“KIZIM SADECE 10 YAŞINDA”

Çocukların suçlamalarının derste konuşulanlardan kaynaklandığını ifade eden baba “Kızımın öğretmenin öldürülmesiyle ilgili bir açıklama yaptığını söylüyorlar fakat kızım sadece 10 yaşında, olanlardan haberi bile yok ” dedi.

Albertville polis karakolu, operasyon ile ilgili bilgi veremeyeceğini açıkladı. Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren olayla ilgili sosyal medyada açıklamada bulundu.

Eren ” İslam karşıtlığı Fransa’da cinnet halinde! Tam teçhizatlı polisler erken saatlerde evlere baskın yapıp, uyandırıyor. Çocuklar 11 saat alıkonuluyor. Bir tutanak dahi verilmiyor! Akıl, vicdan, hukuk bunu kabul etmez! Takipçisiyiz! ” ifadelerini kullandı.

Çocuklar “terörizmi savunmakla” suçlandı

-Karikatürler hakkında ne düşünüyorsunuz? -Dua ediyor musunuz? -Camiye gidiyor musunuz? -Ramazan’da oruç tutuyor musunuz? -Başınızı kocanız zorla mı kapattırdı? -Macron ve Erdoğan arasındaki son çekişme hakkında ne düşüyorsunuz? gibi sorular sorulmuş, Kadınlardan birisi sorguda "Dinin ne" diye sorulunca “Müslümanım” demiş Fransız polis ise “Hayır, Fransız Müslümanım” diyeceksin demiş. 

Çocukların sorulara verdiği cevaplar

  • Fransız öğretmen çocuklara şu soruyu sormuş: “Peygamber’i ben çizseydim ne yapardınız? Kafamı keser miydiniz?” Mağrib kökenli Sohib: “Samuel Paty gibi sizi de öldürmek isteyen insanlar olacaktır.”
  • Yunus Emre: “İslam’da kimseyi öldürme hakkımız yok. Canı veren de alan da Allah’tır. Eğer Peygamberimize ait o karikatürleri gösterip hakaret ederlerse öbür dünyada yanarlar.” Türk kız: “Öğretmenin öldürülmesine üzüldüm fakat karikatürleri göstermeseydi böyle bir şey olmazdı”

 

Editör: Haber Merkezi