AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için çalışacaklarını bildirdi.

Almanya hükümeti konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bu gece (Cumartesi) ABD, Fransa, Kanada, İtalya, Büyük Britanya, Avrupa Komisyonu ve Almanya, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'da devam eden saldırılarına yanıt olarak Rusya'ya daha sert mali yaptırımlar uygulamaya karar verdi.

Halihazırda uluslararası toplum tarafından yaptırım uygulanan tüm Rus bankaları ve gerekirse diğer Rus bankaları, uluslararası ödeme hizmeti sistemi SWIFT'in dışında tutulacaktır.

Buna ek olarak, ülkeler Rus merkez bankasının ruble döviz kurunu uluslararası finansal işlemlerle destekleme olanaklarını daha da kısıtlamaya karar verdiler.

Onaylanan yaptırımlar, Rusya'da ve Ukrayna'ya karşı savaşı destekleyen başka yerlerdeki kişi ve kurumları da hedef alıyor.

Bilhassa varlıklı Rusların kendilerine ve aile fertlerine Avrupa vatandaşlığı alma imkânı sona erdirilecektir.

Yaptırımların süratle uygulanmasını sağlamak ve yaptırım uygulanan kişilerin, ailelerinin ve şirketlerinin malvarlıklarının dondurulması için ABD ve Avrupa Birliği temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu da oluşturulacak.

Ülkeler, Rusya'nın Ukrayna'ya ve dolayısıyla Avrupa barış düzenine yönelik saldırısına son vermemesi halinde daha fazla önlem almaya istekli olduklarını da vurguladı.  

Editör: Haber Merkezi